STEVIE RAY VAUGHAN

Tι μπορεί να πει κανείς για τον μεγάλο Stevie Ray Vaughan!
Ότι και να πω θα είναι λίγο .Απλώς θα κάνω κάποια αναφορά για τη ζωή και το έργο του το οποίο για όσους τον γνωρίζουν από τη μουσική του, ξέρουν πως είναι αξιοσέβαστο .Ο Vaughan γεννήθηκε στις 3Οκτοβρίου του 1954 στο Dallas Texas.
Κανένας από τους γονείς του δεν είχε μουσικό ταλέντο. Ήταν όμως μουσικόφιλοι
και έτσι έπαιρναν τον Stevie και τον μεγαλύτερο αδερφό του Jimmie σε διάφορα κονσέρτα για να δουν τους Jimmie Reed,Fats Domino,Bob Wills και άλλους.
Ο Vaughan στην αρχή ήθελε να μάθει τύμπανα ώσπου μια μέρα ο Michael Quinn του
χάρισε τη πρώτη του κιθάρα. Τα πρώτα του μαθήματα τα πήρε από τον αδελφό του τον οποίο θαύμαζε και σαν κιθαρίστα .Μετά από κάποιο διάστημα παράτησε το σχολείο και μετακόμισε στο Austin για να ασχοληθεί με τη μουσική. Το ταλέντο του Vaughan τράβηξε την προσοχή του κιθαρίστα Johnny Winter και ενός ιδιοκτήτη blues-bar.
Έτσι ξεκίνησαν όλα .Ο Stevie έφτιαξε τους Cobras στην αρχή, και το 1978 τους double trouble.Η φήμη του άρχισε να ξεφεύγει από τα σύνορα του Austin και να εξαπλώνετε σε όλο το Texas.Η μεγάλη του ευκαιρία ήρθε όταν τον άκουσαν οι Mick Jagger και Keith Richards.Μετά την ακρόαση τον κάλεσαν να παίξει σε ιδιωτικό party των Stones όπου γνώρισε τον παραγωγό Jerry Wexler o οποίος έγινε ο manager του. Το επόμενο βήμα του Wexler ήταν να στείλει τον Stevie το 1982 στο Montreux Jazz Festival.Μετά από αυτό ο David Bowie τον ζητά σαν σόλο κιθαρίστα για να παίξει στο δίσκο του lets dance.Aκολουθεί το πρώτο συμβόλαιο με την Epic και το 1983 βγαίνει ο πρώτος επίσημος δίσκος του Texas Flood.Μετά από μια επιτυχημένη περιοδεία ακολουθεί ο δεύτερος δίσκος Couldn’t stand the weather.To 1985 κυκλοφορεί και ο τρίτος του δίσκος Soul to Soul. Από εδώ και πέρα αρχίζει η κατηφόρα του Vaughan, ο οποίος αρχίζει να βυθίζετε στα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Γλιτώνει παρά τρίχα το θάνατο με τη βοήθεια του Dr. Victor Bloom ο οποίος βοήθησε και τους Eric Clapton και Pete Townshend.Aφού ξεπέρασε το μεγάλο του πρόβλημα κυκλοφορεί το 1989 το καινούριο του δίσκο In Step o oποίος κερδίζει και το βραβείο Grammy.
Eπειτα ακολουθεί ακόμη μια περιοδεία με τον Jeff Beck και εμφανίζετε επίσης στο MTV για μια ακουστική εμφάνιση. Σε αυτήν την εμφάνιση θα είχαμε ένα από τα καλύτερα jams όλων των εποχών. Είχε κανονιστεί jam του Stevie με τον Joe Satriani o oποίος βρισκόταν στο studio.Tην τελευταία στιγμή όμως ο Vaughan αποφάσισε να φύγει λόγω υποχρεώσεων. Υπάρχουν και άλλοι δίσκοι που κυκλοφορούν στους οποίους παίζει σαν session κιθαρίστας όπως επίσης και διάφορα live.
To 1990 aκολουθεί μια συναυλία με τους Eric Clapton και Robert Cray. To συγκρότημα αποφασίζει να γυρίσει πίσω μετά τη συναυλία με το λεωφορείο, όταν κάποιος από το συγκρότημα του Clapton πληροφορεί τον Vaughan ότι υπάρχει μια ελεύθερη θέση στο ελικόπτερο που θα έφευγαν αυτοί. Έτσι τελικά αποφασίζει να πάει μαζί τους. Μερικά λεπτά μετά την απογείωση το ελικόπτερο συνθλίβετε μαζί με όλο το πλήρωμα και τον Stevie Ray Vaughan.Αυτή ήταν μια από τις μελανότερες μέρες για τη blues μουσική. Ο Stevie Ray Vaughan έγινε ήρωας και άγαλμα στην πατρίδα του το Austin Texas.
O άνθρωπος που είχε πάει τα blues σε άλλα επίπεδα είχε φύγει. Ο Stevie έφυγε ,αλλά η μουσική του θα είναι ζωντανή για πάντα, για να θυμίζει αυτό το τεράστιο ταλέντο.
Ο θεός να αναπαύσει τη ψυχή σου Stevie.You kept the blues alive!!!!!


Βασίλης Μάρκος

Views: 214

Comment

You need to be a member of Blues.Gr to add comments!

Join Blues.Gr

Comment by harisz on September 29, 2008 at 3:50am
τι να πεις.τα λόγια είναι περιττά που λέει και το τραγούδi :P
let the music do the talking..

social media

Members

© 2024   Created by Michael Limnios Blues Network.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service