Συνέντευξη με τον Βασίλη Σπυρόπουλο (ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ) για τα Blues, την Rock, τα '60s - '70s και την counterculture

Βασίλης Σπυρόπουλος:

Τα Blues της Rock κουλτούρας

Ο Βασίλης Σπυρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954, κι από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τη μουσική, κυρίως ως κιθαρίστας και συνθέτης. Η πρώτη του επαγγελματική δραστηριότητα ξεκινάει το 1974, οπότε συμμετέχει στο γκρουπ του Νικόλα Άσιμου (1974-1975). Το 1977 μαζί με τον αδελφό του Νίκο Σπυρόπουλο και το Αντρέα Μουζακίτη σχηματίζουν το γκρουπ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ, που λίγο αργότερα με τη συνεργασία του Παύλου Σιδηρόπουλου ηχογραφούν το άλμπουμ "ΦΛΟΥ" (1979) έναν από τους πιο επιδραστικούς δίσκους της ελληνικής ροκ σκηνής.

Συνέντευξη / Φωτογραφίες: © Μιχάλης Λημνιός 2017

Vasilis Spyropoulos (Audio) Interview 1

Στη συνέχεια, μετά την αποχώρηση του Σιδηρόπουλου οι ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ εκδίδουν το 2ο άλμπουμ τους ΝΑΥΛΟΝ ΜΤΕΦΙΑ ΚΑΙ ΨΟΦΙΑ ΚΕΦΙΑ, το 1982. Παράλληλα ασχολήθηκε με τη διδασκαλία της κιθάρας, αρχικά στο ΠΙΝΔΑΡΕΙΟ ΩΔΕΙΟ (1979-1983) κι αργότερα στην ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΥ, μουσικό εργαστήριο που ίδρυσαν από κοινού με τον Νίκο Σπυρόπουλο και τον εκλιπόντα Νίκο Δόικα (1989-2010). Δισκογράφησε με τους ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ 3 ακόμα δίσκους, ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ (1994), ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΜΕ ΑΠΟΚΛΙΣΗ (1996) και ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ (2006). Συμμετείχε επίσης σε δίσκους άλλων σχημάτων, (ΠΥΞ-ΛΑΞ, ECHO TATTOO, Β. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΣΑΥΡΑ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ ΔΡΟΜΩN κ.α.). Συνεργάζεται με τους ΛΟΣΤΡΕ HIGH-VANEROS, ένα ακουστικό τρίο με τους Ν. Σπυρόπουλο και Δ. Πουλικάκο.

Vasilis Spyropoulos (Audio) Interview 2

Επίσης έχει δημιουργήσει τα Double Trouble Sessions, μια σειρά από ντουέτα με διαφορετικού συνοδοιπόρους.

Οι Σπυριδούλα σχηματίστηκαν το Νοέμβριο του 1977 από τους Βασίλη Σπυρόπουλο (κιθάρα), τον αδερφό του Νίκο (κιθάρα) τον Αντρέα Μουζακίτη (ντραμς), τον Μάκη Μπλαζή (μπάσο) και τους Κώστα Κουρεμένο και Γιώργο Κοτσμανίδη στα φωνητικά. Οι αδερφοί Σπυρόπουλοι είχαν συνεργαστεί ήδη με τον Μουζακίτη στο συγκρότημα Last Barricade. Το όνομα το πρότεινε ο συνεργάτης τους Γιώργος Γαϊτάνος, εμπνευσμένος από την ιστορία της Σπυριδούλας Ράπτη, θύματος ενός εγκλήματος που είχε σοκάρει την κοινή γνώμη το 1956. Οι Σπυριδούλα ξεκίνησαν συναυλίες όπου έπαιζαν κατά κύριο λόγο διασκευές από Rolling Stones, Lou Reed, Quicksilver Messeger Service, Jefferson Airplane, Velvet Underground καθώς και Blues και γρήγορα τράβηξε το ενδιαφέρον του σχετικού κοινού. Το 1978 είχαν ήδη αποχωρήσει οι Κουρεμένος, Κοτσμανίδης και Μπλαζής, με τον τελευταίο να αντικαθίσταται από τον Τόλη Μαστρόκαλο ενώ λίγο μετά ο Μουζακίτης αντικαταστάθηκε από τον Τάσο Φωτοδήμο.

Vasilis Spyropoulos (Audio) Interview 3

Views: 1579

Comments are closed for this blog post

social media

Members

© 2024   Created by Michael Limnios Blues Network.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service