TA BLUES ΚΑΙ Η JAZZ ΣΤΗ ''ΜΕΓΑΛΗ ΟΘΟΝΗ''

Άς ταξιδέψουμε για λίγο μέσω της ‘έβδομης τέχνης’.

Σε κάποιες απ’ τις ταινίες που αναφέρω παρακάτω οι σεναριογράφοι έχουν κάνει βουτιά στις ζωές των μουσικών παίρνοντας στοιχεία για το έργο τους,κάποιες άλλες είναι καθαρά βιογραφικές και οι ηθοποιοί υποδύονται τους μουσικούς,σε άλλες πρωταγωνιστές είναι οι ίδιοι οι μουσικοί,άλλες βγάζουν στην επιφάνεια ιστορικά στοιχεία και σε κάποιες άλλες οι σκηνοθέτες με τη δύναμη του φακού παρουσιάζουν ένα blues σκηνικό που σου δίνει το άρωμα αλλοτινών εποχών.

Βεβαίως κάποιες φορές μπορεί να συμβαίνουν και όλα αυτά μαζί...

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με τις παραγωγές του Martin Scorsese για τα blues(μιας και δηλώνω μανιώδης συλλέκτης των ταινιών του).

-FEEL LIKE GOING HOME
(σκηνοθεσία:M.Scorsese…αφρικάνικες ρίζες των blues…)
-PIANO BLUES
(σκηνοθεσία:C.Eastwood…με R.Charles και Dr.John…)
-THE SOUL OF A MAN
(σκηνοθεσία:W.Wenders…Skip James,J.B.Lenoir,B.W.Johnson…)
-RED,WHITE & BLUES
(σκηνοθεσία:M.Figgis…για British Blues…)
-THE ROAD TO MEMPHIS
(σκηνοθεσία:R.Pearce…B.B.King…)
-WARMING BY THE DEVIL’S FIRE
(σκηνοθεσία:C.Burnett…blues-based theme…)
-GODFATHERS AND SONS
(σκηνοθεσία:M.Levin…για Chicago Blues και hip-hop…)
-ROUND MIDNIGHT
(του M.Scorsese…η jazz στο Παρίσι του 1959)
-CROSSROADS
(με τη σκηνοθεσία του Walter Hill και τη μουσική υπογραφή του Ry Cooder)
-THE BLUES BROTHERS(1980)-THE BLUES BROTHERS(2000)
(Τι να λέμε? Ο Dan Aykroyd-και στις δύο-και ο John Belushi-στην πρώτη-συναντούν στο δρόμο τους θρύλους: A.Franklin,B.B.King,E.Clapton,R.Charles,J.L.Hooker…)
-BLUESLAND:A Portrait In American Music
(Ντοκυμαντέρ για τα blues σε σκηνοθεσία Ken Mandel με C.Basie,M.Waters,C.Berry,T-Bone Walker,Son House,B.Smith…)
-LEADBELLY
(Βιογραφική ταινία για τον Leadbelly-Huddie Leadbetter-του Gordon Parks)
-RAY
(βιογραφία του Ray Charles με έναν καταπληκτικό Jamie Foxx)
-O BROTHER WHERE ART THOU
(Οι αδερφοί Coen σκηνοθετούν αυτή την ταινία σε blues σκηνικό)
-SWEET AND LOWDOWN
(Ο Woody Allen παίρνει στοιχεία απ’τη ζωή του Django Reinhardt και φτιάχνει τον κιθαρίστα Emmet Ray τον οποίο υποδύεται ο Sean Penn)
-BLACK SNAKE MOAN
(Ο Samuel Jackson έκανε μαθήματα κιθάρας για να παίξει εδώ)
-SEARCHING FOR ROBERT JOHNSON
(Ο John Hammond ψάχνει να βρεί στοιχεία για τη ζωή του R.Johnson γυρίζοντας...)
-LADY SINGS THE BLUES
(Βιογραφική ταινία για την Billy Holiday την οποία υποδύεται η Diana Ross)
-JIMI HENDRIX
(Τρία χρόνια μετά το τελευταίο ταξίδι του Jimi φτιάχτηκε αυτό το ντοκυμαντέρ απ’ τον Joe Boyd)
-TOMMY
(σκηνοθετημένη απ’τον Ken Russell με E.Clapton…)
-HI DE HO
(Ο Cab Calloway πρωταγωνιστεί και ο Josh Binney σκηνοθετεί...)
-THE COMMITMENTS
(about SOUL)
-BIRD
(Η ζωή του Charlie Parker σκηνοθετημένη απ’τον Clint Eastwood με έναν φοβερό και τρομερό Forest Whitaker)
-A GREAT DAY IN HARLEM
(Ο Jean Bach παρουσιάζει jazz καταστάσεις με S.Rollins,D.Gillespie,A.Blakey…)
-BOUND FOR GLORY
(Η ζωή του Woody Guthrie με τον David Carradine να υποδύεται τον μεγάλο folk singer)
-THE COTTON CLUB
(Του Francis Ford Coppola-1928 , Νέα Υόρκη , jazz…)
-THINGS TO DO IN DENVER WHEN YOU’RE DEAD
(Κάποια στιγμή παίζει εδώ ο Buddy Guy!)
-KANSAS CITY
(του Robert Altman)
-MO BETTER BLUES
(του Spike Lee με τον Denzel Washington)
-SOUNDER
(με μουσική του Taj Mahal)


Περιμένω τις δικές σας προτάσεις και απόψεις.

Παύλος Καραπιπέρης

Views: 3656

Reply to This

Replies to This Discussion

Καταπληκτικό και το θέμα και η λίστα φίλε Παύλο!!! Να 'σαι καλά!

Θα προσθέσω βιαστικά και το All That Jazz του Bob Fosse που ίσως είναι η αγαπημένη μου ταινία ever (αν και έχω κι άλλες που λιώνω να τις ξαναβλέπω). Είναι βέβαια πιο πολύ Broadway παρά Blues/Jazz, αλλά δεν παύει να είναι ιστορική και καταπληκτική ταινία...
Εγώ θα προσθέσω δυο ταινίες μέτριες προς κακές - σε πρώτη φάση: το Roadhouse (δεν θυμάμαι σκηνοθέτη) όπου ο Jeff Healey δίνει ρεσιτάλ και τις Περιπέτειες μιας Μπέιμπι Σίτερ όπου υπάρχει μια πολύ αστεία σκηνή με τον Albert Collins.
Α, τι θυμήθηκα: κάποιοι θα πουν ότι δεν είναι ακριβώς μπλουζ, πάντως το θέμα του Παρίσι, Τέξας που έχει γράψει ο Ry Cooder (η ωραιότερη μουσική ταινίας που έχει γραφτεί ποτέ) βασίζεται στο Dark was the night του Blind Willie Johnson. Βέβαια ο τελευταίος τραγουδούσε θρησκευτικά τραγούδια αλλά τι να κάνουμε, κανείς δεν είναι τέλειος. Και η Mahalia Jackson τραγουδούσε για το Χριστό που εμφανίστηκε μπροστά της φαντάρος αλλά ήταν υπέροχη.
...συγγνώμη, το ξέχασα, και η ταινία του Ροβήρου Μανθούλη για την οποία έχω ξαναγράψει "Μπλουζ με σφιγμένα δόντια".
Φοβερο θεμα. Για τις περισσοτερες απο αυτες που παραθετεις δν ηξερα καν οτι υπαρχουν. Δν εχω να προτεινω κατι αλλα βρηκα ποιες ταινιες θα δω στο αμεσο μελλον !
αυτο ακριβως!
ετοιμασου το καλοκαιρι για λιωσιμο σπιτι κ dvd! xaxaxaxa
έγραψε πάλι ο συνήθης ύποπτος. Καλά όλα αυτά ρε Παύλο αλλα που τα βρίσκεις. Αυτό το Blues με σφιγμένα δόντια που λέει ο συνάδελφος το ψάχνω σαν δαιμονισμένος αλλά τίποτα.
Άντε, στο blues festival 2009 που όπως δείχνει θα είναι πενταήμερο ελπίζω να έχει και προβολές.
Το Μπλουζ με σφιγμένα δόντια το πρωτοείδα σ' ένα αφιέρωμα, νομίζω στον Απόλλωνα στη Σταδίου, όπου ήταν και ο σκηνοθέτης και είπε δυο λόγια για την ταινία. Την περίοδο της "Επαναστάσεως" δούλευε για τη γαλλική τηλεόραση και του ανέθεσαν να κάνει ένα ντοκυμαντέρ για το μπλουζ. ταξίδεψε στις ΗΠΑ, και κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων έκανε και αυτή την ταινία, η οποία είναι μισή ντοκυμαντέρ και μισή μυθοπλασία. λίγο καιρό μετά την προβολή αυτή, παίχτηκε και στην ΕΤ. δεν ξέρω αν κυκλοφορεί σε dvd ή στο internet.
Που θα μου πάει, θα θυμηθώ κι άλλες ... αν και ο σ. Καραπιπέρης έγραψε κατεβατό.



Στη λίστα που έκανα παραπάνω σίγουρα έχω ξεχάσει πάρα πολλές ταινίες που έχουν να κάνουν με το θέμα μας. Θα τις θυμηθούμε σιγά σιγά…

Την ταινία «Μπλουζ με σφιγμένα δόντια» την είδα στην τηλεόραση πρίν κανα χρόνο. θα ήθελα να σας προτείνω εκτός απ’την ταινία-που είναι πολύ αξιόλογη-και το βιβλίο του Ροβήρου Μανθούλη «Μπλουζ με σφιγμένα δόντια» απ’τις εκδόσεις Εξάντας.
Παρακάτω σας παραθέτω τα λόγια του συγγραφέα.


Αυτό το βιβλίο είναι μια βουτιά στην ψυχή των Μαύρων.
Όπως και οι ταινίες μου για τα μπλουζ. Τα μπλουζ δεν είναι μόνο μουσική και τραγούδι. Είναι ένα ποτάμι ζωής πρώην σκλάβων που ξεκινάει από τον αμερικανικό Νότο και καταλήγει στα γκέτο του αμερικανικού Βορρά. Αυτό το βιβλίο είναι μια καθημερινή ιστορία, απ αυτές που τραγουδάνε οι μπλούζμεν ψιθυρίζοντας, αναστενάζοντας ή ουρλιάζοντας. Ανάμεσα απ τα δόντια ή με σφιγμένα δόντια. Τα μπλουζ, η γέννησή τους και η διαδρομή τους, είναι ήδη μια συναρπαστική περιπέτεια. Αλλά το ίδιο συναρπαστική περιπέτεια ήταν το γύρισμά τους. Γιατί δεν είναι τόσο εύκολο να ταξιδέψεις στα βάθη της νέγρικης ψυχής, που δεν αισθάνεται ακόμα την κατάργηση της δουλείας. Αν δεν ήμουν Ευρωπαίος (και όχι λευκός Αμερικανός), δεν θα μπορούσα να μπω στα σπίτια, στα γκέτο και στις φυλακές μιας ταλαιπωρημένης κοινότητας πο ζει στο περιθώριο του άστεως και αυτό τραγουδάει...
Αυτό το βιβλίο μάς πηγαίνει στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης, στο Σικάγο, στο Σαν Φρανσίσκο, στο Όκλαντ του Τέξας, στο Μέμφις του Τενεσί, στη Βιρτζίνια, στο Μπατόν Ρουζ και τη Νέα Ορλεάνη της Λουιζιάνας, στα γκέτο όπου κυκλοφορούσαμε οπλισμένοι και στις φυλακές του Τέξας και της Νέας Υόρκης όπου μπήκαμε με ψεύτικες άδειες.
Από τους θρυλικούς Βαμβακάρηδες και Τσιτσάνηδες των μπλουζ που γνώρισα, μόνο δύο τραγουδάνε ακόμα. Οι άλλοι δεν ζούνε πια. Όπως δεν ζει πια το Δέλτα του Μισισιπή, η πατρίδα όλων του, που το ξερίζωσαν οι τελευταίοι τυφώνες μαζί με τη Νέα Ορλεάνη. Σε αυτούς αφιερώνονται οι σελίδες αυτές.
Έξοχη ιδέα κι εκτέλεση! Ο Παύλος μας έβαλε στη πρίζα, ελπίζω όλοι θάχουμε να ωφεληθούμε από τις προτάσεις που ο κάθε φίλος καταθέτει. Ο σύντροφος Στεφανάκης μου θύμισε ωραίες στιγμές-nobody leaves this place without singing the blues!!!-is this cool or what!!!
Θυμήθηκα κι εγώ μερικές, τις παραθέτω λοιπόν.
The Colour Purple, του Σπίλμπεργκ, με καλή μουσική και βαθειά αίσθηση μπλουζ...μιά καλή ταινία.
Into The Night, του Τζον Λάντις επίσης, διασκεδαστικότατη, με πολύ ΒΒ στη μουσική αλλά και εμφανίσεις σε μικρούς ρόλους των Ντ. Μπόουι και Καρλ Πέρκινς.
A Soldier's Story, του Νόρμαν Τζούισον, ταινία του 1984 που συνιστώ ανεπιφύλακτα.
Και για την εξαιρετική της μουσική, κυρίως όμως γιατί είναι μιά έξοχα δομημένη όσο και συκλονιστική ιστορία. Δείτε τη και θα με θυμηθείτε...
Κι άλλες πολλές βέβαια, όταν κι εάν τις ανακαλέσουμε στη μνήμη, είναι κι η ηλικία βλέπετε...
Της τελευταίας στιγμής, New York(χ2), με Μινέλλι και Ντε Νίρο, εδώ είμαστε...
ez

Θυμήθηκα άλλη μια αγαπημένη ταινία. Στο Angel Heart (1987) του Alan Parker ,εκτός απ’ τον Mickey Rourke και τον Robert De Niro, πρωταγωνιστεί ο Brownie McGhee παίζοντας έναν κιθαρίστα(δηλαδή τον εαυτό του)
Voodoo,Voodoo,Voodoo…
... μέχρι στιγμής μας έχει ξεφύγει ο Jim Jarmousch ή μου φαίνεται; όχι τίποτ' άλλο, είναι ο αγαπημένος μου από τους εν ζωή σκηνοθέτες (ο μεγαλύτερος σκηνοθέτης στην ιστορία του κινηματογράφου έχει αποβιώσει - σε βαθύ γήρας). Οι ταινίες του Τζάρμους - ιδίως οι παλιότερες - είναι γεμάτες από αναφορές στη τζαζ και το μπλουζ:
Στο Stranger than paradise η μια από τους πρωταγωνιστές έχει εμμονή με το I put a spell on you, που ακούγεται σε όλη τη διάρκεια της ταινίας.
Στο Mystery Train, ο ρεσεψιονίστ του ξενοδοχείου είναι ο Screamin' Jay Hawkins (φοβερός στο ρόλο), ενώ πάλι υπάρχει εμμονή μ' ένα τραγούδι, το Blue Moon (από τον Elvis Presley αλλά τι να κάνουμε...) που το αναγγέλει ο dj Tom Waits. Νομίζω μάλιστα ότι στην ταινία εμφανίζεται κι άλλο πρόσωπο σχετικό με το μπλουζ αλλά δεν το θυμάμαι.
Η Παγίδα του Νόμου έχει εκπληκτική μουσική από τον John Lurie, ο οποίος και πρωταγωνιστεί, που θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει κανείς μινιμαλιστική τζαζ. Πρωταγωνιστεί επίσης ο Tom Waits - ο οποίος βέβαια κατά την άποψή μου είναι sui generis, δεν μπορεί να κατηγοριοποιηθεί σαν τζαζ ή ο,τιδήποτε άλλο.
O Tom Waits έχει κάνει και τη μουσική για το επίσης εξαιρετικό Night on earth, ενώ παίζει σε ένα από τα "επεισόδια" του Coffee and cigarettes.
Στη συνέχεια ο Τζάρμους ξανοίχτηκε μουσικά: το Ghost dog έχει μουσική από τον ράπερ RZA και το Broken flowers από έναν ωραίο αφρικανό που δεν θυμάμαι τ' όνομά του.
Μπράβο ρε φίλε Γιώργο που ανέφερες τον Jim Jarmousch.
Είναι απ'τους αγαπημένους μου σκηνοθέτες(εννοείται πως έχω όλες του τις ταινίες)
Όσο για τον Tom Waits τι να πώ?
Εκτός απ'το ότι προτείνω όλη τη δισκογραφία του,θα ήθελα να σας προτείνω να δείτε και τις ταινίες στις οποίες συμμετέχει ως ηθοποιός.Μεγάλος ή μικρός ρόλος...δεν έχει καμία σημασία.Ίσα ίσα ο μικρός ρόλος είναι πιο δύσκολος γιατί ο ηθοποιός δεν έχει τον πολύ χρόνο να παρουσιάσει το χαρακτήρα εκείνου που υποδύεται.

Paradise Alley (1978)
Tom Waits For No One (1979)
Wolfen (1981)
The Stone Boy (1982)
One From The Heart (1982)
The Outsiders (1983)
Rumble Fish (1983)
The Cotton Club (1984)
Down By Law (1986)
Ironweed (1987)
Candy Mountain (1987)
Mystery Train (1989)
Cold Feet (1989)
Bearskin - An Urban Fairytale (1989)
The Two Jakes (1990)
The Fisher King (1991)
Queens Logic (1991)
At Play In The Fields Of The Lord (1991)
Bram Stoker's Dracula (1992)
Fishing with John (1992)
Coffee And Cigarettes - Part III (1993)
Short Cuts (1993)
Luck, Trust & Ketchup (1993)
Mystery Men (1999)
Cadillac Tramps (2000)
In The Boom Boom Room (2001)
Domino ( 2005)
La Tigre E La Neve ( 2005)
Wristcutters - A Love Story (2006)

RSS

social media

Members

© 2024   Created by Music Network by Michael Limnios.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service