Επειδή το blues εκτός από όλα τα άλλα είναι κι εκπαιδευτική διαδικασία θα ήθελα να προτείνω το εξής:
Επειδή τα περισσότερα μέλη του blues.gr είναι η αφρόκρεμα της μουσικής κοινότητας, ας δανείσουν λίγη από την γνώση ή την εμπειρία τους σε αυτούς που τώρα ψάχνονται με το είδος (συμπεριλαμβανομένου και του γράφοντος)
Θα μπορούσαν να προτείνουν
α) κάποιο βιβλίο
β) κάποιο site
γ) κάποια τεχνική ή κάποιο lick
δ) Θεωρητικές επεξηγήσεις
ή κατι άλλο τέλος πάντων και ίσως στο τέλος καταφέρουμε να μαζέψουμε όλο αυτό το υλικό να το οργανώσουμε και να συντάξουμε τελικά
το (τατατατατα) ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΩΝ BLUES!

Views: 2182

Reply to This

Replies to This Discussion

Δυο πολυ καλα DVD για κιθαρίστες που έχω δει, είναι του Buddy Guy - Teachin the blues και του Duke Robillard - Uptown Blues Jazz Rock and Swing guitar. Μπορείς να τα βρείς απο το eMule
Ναι όντως... Τα έχω δει κι εγώ αυτά τα δύο. Τα είχα πετύχει στο youtube νομίζω σε κάποια φάση. Επίσης υπάρχει ένα αντίστοιχο και εξίσου καλό του Ronnie Earl. Don't miss it...

Βέβαια δεν μπορώ να σου προτείνω να τα βρεις στο emule όπως καταλαβαίνεις... :-)

Θα σου πρότεινα να τα αγοράσεις από το Amazon ή κάποιο άλλο κατάστημα που προτιμάς. Έτσι κι αλλιώς είναι καταπληκτικά. Ειδικά του Ronnie Earl και το Duke Robbilard είναι highly recommended από εμένα τουλάχιστον.
Πολύ καλή ιδέα φίλε Πάνο.

Είχα βρει κάποια πράγματα παλιότερα και θα τα φέρω προς τα εδώ σε πρώτη ευκαιρία...

Μια και αναφέρεσαι στους έμπειρους μουσικούς της παρέας θα ήθελα να προσθέσω ότι κάποιοι πιθανά να ενδιαφέρονται να κάνουν και μαθήματα. Εμένα μου έκανε πριν μερικά χρόνια ο Michael Dotson και δεν μπορώ να σας περιγράψω τι είναι να σου μιλάει και να σου δείχνει πράγματα για το blues ένας μπλουζίστας από το Chicago και δη ο Michael. Δεν ξέρω αν τον ενδιαφέρει να το ξανακάνει αλλά μπορείτε να τον ρωτήσετε ευθέως μια και είναι μέλος του blues.gr.

Αντίστοιχα μπορεί να ενδιαφέρονται και άλλοι guru του είδους και υπάρχουν αρκετοί που έχουν να δώσουν πολλά στους διψασμένους για εμβάθυνση στο είδος.

Πάντως άσχετα με τα "ιδιαίτερα" μαθήματα, κυρίως μας ενδιαφέρει εδώ να συγκεντρώσουμε υλικό στο site. Μια ιδέα που θα βάλω σε κίνηση σε πρώτη ευκαιρία είναι με όσους φίλους μουσικούς έχουν τη διάθεση να το κάνουν να φτιάξουμε μικρά videos "με άποψη" για το blues και το στυλ τους.

Πολύ ωραία λοιπόν. Ας μαζέψουμε εδώ κατ αρχήν ό,τι υλικό μπορεί να προσφέρει ο καθένας και στη συνέχεια αναλαμβάνω να τα μετατρέψω σε online "εγχειρίδιο" (!) σε όποιο βαθμό είναι κάτι τέτοιο εφικτό.

Keep comming...
Brainstorming...Brainstorming
Ρε συ Γιάννη, εσύ που ήδη έχεις μια επαφή με τον michael dotson , δεν του κάνεις μια πρόταση να κάνει ένα μίνι σεμινάριο για τα μέλη (με το αζημίωτο φυσικα). Ακόμα και οι καλύτεροι μουσικοί της παρέας έχουν σίγουρα πολλά να κερδίσουν.
Εύκολα θα βρούμε χώρο.
Νομίζω θα είναι τέλειο.

Μην προτείνω τίποτα πιο προχωρημένο σαν αλληλοδιδακτικά σχολεία της τουρκοκρατίας και με κυνηγήσετε!!!
Του έχω ήδη προτείνει κάτι αντίστοιχο και μια και είναι στην Ελλάδα αυτό τον καιρό πιστεύω ότι κάτι θα κάνουμε σχετικά. Έγινε όμως πρόσφατα για δεύτερη φορά πατέρας και ο χρόνος του είναι λίγο πιεσμένος αυτές τις μέρες. Ελπίζω ότι θα έχουμε σύντομα νέα του.
ποιο είναι ρε παιδιά το dvd του Ronnie Earl? όχι τίποτ' άλλο, ο συγκεκριμένος είναι παικταράς.

λοιπόν, πέρα από αυτά που έχετε γράψει ήδη και όντως είναι αξιόλογα, από τα βιβλία που κυκλοφορούν εμένα μου αρέσει ένα του Paul Oliver (δυστυχώς δεν θυμάμαι τον τίτλο - κυκλοφορεί πάντως στα βιβλιοπωλεία σε ελληνικά μετάφραση).

την ταινία του Ροβήρου Μανθούλη "Μπλουζ με σφιγμένα δόντια" την έχετε δει;
Οχι! Τι ΄ναι τούτο παλι;
(Στην ταινία του Μανθούλη αναφέρομαι)

Το preview από το video του Ronnie Earl που βρήκα στο YouTube:


Και το αντίστοιχο του Duke Robillard επίσης:


Και τέλος, του Buddy Guy:

Δυο πολυ καλά βιβλια ειναι το blues guitar Basics του Keith Wyatt (για αρχάριους αλλα δινει πολυ καλές βάσεις) και το Fretboard Roadmaps blues guitar by Fred Sokolow (για ύφος και τεχνική στο σολαρισμα)Διανέμεται δωρεαν σε pdf kai mp3 μεσω emule..;)hehe
Ενα καλό site για blues ειναι το http://12bar.de/index.php (μέχρι και ηχογραφηση σε μαθαίνει να κάνεις στον υπολογιστή σου.) βεβαια προσκυνάει σε ολες τις σελίδες τον Eric Clapton...αλλά είναι καλό
ΥΓ.Ενας καλός δασκαλος στα blues μπορεί να σου δώσει σε ελάχιστα μαθήματα όσα θα ψάχνεις μόνος σου για μήνες σε βιβλία και δίσκους.
Γιώργος Ελευθερίου
Αυτό που μπορώ να προτείνω απο βιβλία για να ξεκινήσει κάποιος να μαθαίνει για την ιστορία των blues και όχι μόνο ειναι τα παρακάτω:
- Η Ιστορία του BLUES του Paul Oliver (και στα ελληνικα από τις εκδόσεις απόπειρα)
-Blues People - η μαύρη μουσική στη Λευκή Αμερική του Le Roi Jones (εκδ. Ισνάφι)
- Blues με σφιγμένα δόντια του Ροβήρου Μανθούλη (εκδ. εξάντας)
-The Illustrated Encyclopedia of JAZZ & BLUES, Howard Mandel/John Scofield
-The History of the Blues , Francis Davis
-The Devil's Music a history of the Blues, by Giles Oakley
-Nobody Knows Where the BLUES Come From, Lyrics & History by Robert Springer & others.
Αυτά τουλάχιστον έχω εγώ στη βιβλιοθήκη μου (όχι ότι τα έχω αποστηθήσει :) αλλά πάντα χρειάζεται κάτι να δεις).
Τα τέσσερα πρώτα είναι μια καλή συνοπτική λύση, και μπορούν σχετικά εύκολα να βρεθούν στην Ελλάδα. Για τα υπόλοιπα ας είναι κάλα το amazon και τα διάφορα συναφή sites. Με λίγο ψάξιμο πάντως στο net σίγουρα θα βρεις και άλλα ενδιαφέροντα βιβλία ανάλογα πάντα με το τι θες να ασχοληθείς.
Να προτείνω στον Πάνο αλλά και γενικώτερα στους guitar blues fanatics ένα σάιτ με πολλές και χρήσιμες πληροφορίες, κυρίως γιά ακουστικό παίξιμο αλλά πολύ ενδιαφέρον.
www.littlebrotherblues.com
Ακόμη, στην πολύ ενδιαφέρουσα και εν πολλοίς πλήρη λίστα με τα βιβλία, να προσθέσω μιά παλιά έκδοση με μεγάλο κατά την άποψή μου ενδιαφέρον. Αν το βρείτε, πάρτε το, είναι μικρό σε όγκο και φαντάζομαι φθηνό.
Η ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ BLUES - by Samuel Charters.
ez
http://www.bluesdatabase.com/
Ενα καλό site με δισκογραφίες blues καλλιτεχνών.

RSS

social media

Members

© 2024   Created by Michael Limnios Blues Network.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service