Ανεξάρτητα από την ίδια την κιθάρα, οι χορδές παίζουν και αυτές ένα σημαντικό ρόλο στον ήχο αλλά και στη δυνατότητα έκφρασης μέσω του οργάνου.

Όπως όλα τα πράγματα είναι πολύπλοκα στη σημερινή εποχή έτσι και στις χορδές υπάρχει αρκετό Κnow-Ηow το οποίο, πιθανόν, να μπορούσαμε να μοιρασθούμε.

Για παράδειγμα:
- Υπάρχουν χορδές που είναι καλύτερες για κάποια είδη blues;
- Τι διαμετρήματα χορδών χρησιμοποιείτε;
- Υπάρχει κάποιο χρονικό σημείο στην καμπύλη ζωής της χορδής όπου η χορδή έχει την καλύτερη απόδοση; κτλ κτλ …

Views: 836

Reply to This

Replies to This Discussion

Προσωπικά μου ταιριάζουν οι χορδές διαμετρήματος .010 αλλά δεν χρησιμοποιώ το ίδιο set σε όλες τις κιθάρες μου. Για την ES-335 και την ES-345 χρησιμοποιώ standard set (10-13-17-26-36-46).

Στις Stratocaster όμως το set αυτό δεν μου δίνει το ίδιο feeling. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το headstock της Fender (6-in-line) δίνει μεγαλύτερο συνολικό μήκος (άρα και διαφορετική τάση) στις πρίμες χορδές από το μήκος των αντίστοιχων χορδών (3+3) στο headstock της Gibson. Η λύση που έχω εφαρμόσει για να λύσω αυτό το πρόβλημα είναι να χρησιμοποιώ πρίμες χορδές με ελαφρώς μικρότερο (μισού βήματος) διαμέτρημα από το standard set .010 που χρησιμοποιώ.

Για παράδειγμα θα μπορούσε αντί για την .010 να χρησιμοποιηθεί χορδή .0095

Τέτοιου είδους χορδές (μισού βήματος) μπορείτε να βρείτε σε μεμονωμένα τεμάχια (single strings) στο http://www.juststrings.com/singlestrings.html
Στην Ελλάδα δεν γνωρίζω που μπορεί να βρει κάποιος αντίστοιχη ποικιλία single strings – αν κάποιος γνωρίζει, θα με εξυπηρετούσε να το γνωρίζω.
απ' όσο γνωρίζω τα δικά μας καταστήματα - της αθήνας τουλάχιστον - δεν έχουν και τη φοβερή ποικιλία για να μπορεί κανείς να βρεί πιο εξειδικευμένα πράγματα. Δεν θυμάμαι καν να έχω δει ενδιάμεσα νούμερα.
Πάντως το 10-46 στη στρατ μου φαίνεται αξιοπρεπέστατο.
Που ψάξατε ρε παιδιά και δε βρήκατε?Στο πρώτο κατάστημα που έψαξα στο διαδύκτιο,βρήκα.
Κοίτα ΛΙΟΛΙΟΣ.
Εγώ στις gibson βάζω 10-46 και στη strato 11-52.Αν μπορείτε να συνιθίσετε τις 11 σε strato θα δείτε ότι υπάρχει μεγαλη διαφορα στον ήχο.Δοκιμάστε το σε κανονικό κούρδισμα ή μισό τόνο πιο κάτω.
Πράγματι με τις 11ες οι Strato έχουν ενδιαφέρον στον ήχο. Δεν παίζονται όμως εύκολα.
Ο μισός-τόνος-πιο-κάτω λύνει το πρόβλημα του παιξίματος. Πιό παλιά όταν προσπάθησα να πειραματισθώ με τον μισό-τόνο-πιο-κάτω αντιμετώπισα γκρίνια από τα υπόλοιπα έγχορδα της μπάντας (επειδή μπερδευόντουσαν με την μετατροπή του μισού τόνου). Ίσως οι πειραματισμοί αυτοί να ταιριάζουν καλύτερα σε δουλειές studio.

Τον μισό-τόνο-πιο-κάτω τον χρησιμοποιούσε και ο SRV με σετ 13 - 56 στην αρχή. Στη συνέχεια το τεχνικός του τον έπεισε να το αλλάξει σε .0115 (μισού βήματος).

καλησπέρα  θα ήθελα να ρωτήσω  αν χρησιμοποιούμε κουρδισμα μισό τόνο πάνω αντί για Ε   πχ  D# τότε τα συνοδευτικά όργανα θα μπορούσαν να παίξουν  σύμφωνα με το κύκλο τον πεμπτών  σε shuffle 1-4-5  πχ to μπασσο να παίζει σε   G  και ίσως Α ή κανενα mode/ scale που εχει G# ;

RSS

social media

Members

© 2024   Created by Music Network by Michael Limnios.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service