[English speakers please find a brief on this topic right after the Greek text.]
Γεια χαρά σε όλους.
Όταν έκανα τις πρώτες προσπάθεις για το Blues.Gr το 2000, τα πράγματα ήταν αλλιώς. Κι ακόμα κι όταν το 2008 ξεκίνησα το site στη σημερινή μορφή του, αυτό που λέμε σήμερα social web ήταν ακόμα στα γενοφάσκια του.
Το θέμα που θέλω να διερευνήσω είναι:Πως όλοι εσείς που είστε μέλη του site χρησιμοποιείτε τα social media σε σχέση με τη μουσική και το Blues ειδικότερα;
Π.χ. Αν έχετε μια μπάντα, το πιθανότερο είναι ότι έχετε και μια σελίδα στο Facebook και το MySpace. To social web όμως δεν περιορίζετε εκεί. Και δεν εννοώ μόνο το Twitter. Π.χ. δίνει κανείς σημασία στο Last.fm? To SoundCloud το χρησιμοποιί κανείς; Έχετε ακούσει για το Spotify? κλπ κλπ
Θέλω λοιπόν να αναλάξουμε απόψεις και γνώσεις πάνω σ' αυτό: Εκτός από το Blues.Gr, ποιά άλλα sites χρησιμοποιείτε στο Internet είτε για να προωθήσετε τη μουσική σας είτε για να βρείτε ενδιαφέροντα κομμάτια για να ακούσετε κλπ.
Νομίζω ότι μια τέτοια συζήτηση θα μας βοηθήσει όλους και ίσως μπορέσουμε να κάνουμε την παρουσία του Ελληνικού Blues στο Internet πιο ενδιαφέρουσα.
Γιάννης
Topic Brief in English
The question we are discussing here is how Greek Blues Bands and fans use the social web to promote their music or discover other people's music. It will be very interesting to see how bands abroad use social media. Facebook and MySpace are probably "a must" for everyone; but how about Twitter, SoundCloud, Spotify, Last.fm and others? Please share your experiences.
Tags:
hello,
σίγουρα το facebook και το myspace είναι οι πρώτες προτιμήσεις μου για να προβάλλω τις μουσικές μου δραστηριότητες. μαζί με το blues.gr. το πρώτο έχει, νομίζω, σημαντικά μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από μη μουσικούς. στο youtube μπορεί κανείς να βρει απίστευτα πράγματα - και από γνωστά ονόματα και από ερασιτέχνες. Twitter δεν έχω χρησιμοποιήσει ακόμα ενώ το SoundCloud και το Spotify μου είναι παντελώς άγνωστα
Το Blues.gr αγαπητέ Γιάννη, είναι απόλυτα φιλικό και εύχρηστο ακόμη και για άτομα που δεν έχουν αντρυφήσει στο χώρο του internet. Παράδειγμα, είναι εύκολο να ανεβάσεις τα βίντεο τηςμπάντας σου και τις φωτό και πανεύκολο απο εκεί να τα μοιραστείς στο Facebook ή αλλού με φίλους. Ομως, για μενα που δεν είμαι ειδικός κάποια πράγματα είναι δύσκολα. Οπως η μετατροπή απο cd κάποιας ερασιτεχνικής ηχογράφησης σε mp3 και μετά η άνοδό της στα τραγούδια που ανεβάζονται στο site σου. Με το ραδιόφωνο, δεν ξέρω τι γίνεται, με το myspace δεν τα πάω καλά επειδή ΄μου φάνηκε δύσχρηστο απο την αρχή... Αν βελτιωθούν κάποια πράγματα, όπως επι παραδείγματι οι εκδηλώσεις στην κεντρική σελίδα, η οποία σήμερα για παράδειγμα δείχνει μια εκδήλωση που έγινε στις 17 Ιανουαρίου. (!) . Νομίζω, οτι είναι στο χέρι σου, με τις γνώσεις που πιθανόν διαθέτεις, αλλά και την όρεξη που έχεις, να βελτοιώσεις αυτό το site, το οποίο κακα τα ψέματα, μπορεί να πάει και πολύ καλύτερα, αν σταματήσουν οι ανόητοι ανταγωνισμοί και οι περίεργες τρικλοποδιές. Εγω δεν γνωρίζω απο ηλεκτρονικά και δεν ξέρω με ποιο τρόπο να βοηθήσω, αν μπορώ. Αλλά θεωρώ ότι για το Blues στην Ελλάδα δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο
Νίκο και Γιώργο,
Ευχαριστώ για τη συμμετοχή στη συζήτηση.
Το θέμα που με απασχολεί έχει πολλές όψεις:
Its complicated...
Ένα θέμα λοιπόν είναι το ίδιο το Blues.Gr. Τι ρόλο παίζει; Έχει λόγο ύπαρξης; Τι κάνει καλά; Τι δεν κάνει καλά; Πως θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε κάτι πιο ουσιαστικό, πιο χρήσιμο και πιο ενδιαφέρον. Αυτή είναι μια συζήτηση που μπορούμε να την κάνουμε αργότερα. Προς το παρόν θέλω να δω πόσο ενδιαφέρον υπάρχει (αν υπάρχει) από τα μέλη του Blues.Gr για μια συζήτηση που θα καταλήξει σε κάποιες ενέργειες.
Την ίδια ερώτηση που μόλις έθεσα για το Blues.Gr, θέλω να τη θέσω για όλα τα άλλα site που χρησιμοποιούμε. Κι αυτός είναι και ο τελικός στόχος αυτής της συζήτησης που προσπαθώ να ξεκινήσω εδώ. Αφού πρώτα έχω μια καλύτερη εικόνα για το τι ρόλο παιζει για εσάς το κάθε site και το πως το αντιλαμβάνεται καθένας, τότε θα έχω και μια καλύτερη εικόνα για το κατά πόσο το Blues.Gr έχει λόγο ύπαρξης και το ποιός είναι ο ρόλος που θα μπορεί να έχει στο μέλλον.
Π.χ. Ας πάμε στο MySpace. Το MySpace έχει κατά παράδοση μαζέψει όλους τους μουσικούς και έτσι λίγο από ανάγκη λίγο από άγνοια όλοι φτιάχνουν κι ένα myspace proflie. Τι νόημα όμως έχει αυτό; Για μένα το MySpace είναι σχεδόν άχρηστο. Αν έχεις ένα Facebook Profile, τι σου προσθέτει το MySpace; Το κοινό σου (αυτοί που θα έρθουν στα live ή θα αγοράσουν τα CD σου) είναι στο Facebook. Δεν είναι στο MySpace. Ακόμα κι άν κάποιο από αυτούς έχουν MySpace, σίγουρα όλοι έχουν Facebook.Άρα, για μένα, ο χρόνος που σπαταλάει κανεις στο MySpace profile του δεν έχει την ίδια απόδοση με τον ίδιο χρόνο ενασχόλησης με το Facebook Fan Page του και συνεπώς, μια και ο χρόνος όλων είναι πολύτιμος θα έλεγα ότι ο χρόνος ενασχόλησης με το MySpace δεν προσφέρει τίποτα ιδιαίτερο. Θα ήταν ενδιαφέρον να δω πως το βλέπουν όσοι έχουν MySpace.
[to be continued...]
Όχι δεν έχω κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μου εκτός από προβληματισμούς για το τι κάνουμε εδώ και πως μπορούμε να το κάνουμε καλύτερα (στο βαθμό που χρειάζεται βέβαια). Κι όπως είναι φυσικό αυτό με απασχολεί σε ένα ευρύτερο πλαίσιο κι όχι στενά στο πλαίσιο αυτού του site. To site αυτό ξεκίνησε σε ένα πλαίσιο διαφορετικό από το σημερινό. Σήμερα π.χ. αν ξεκινούσα να φτιάξω κάτι για το Blues στην Ελλάδα το πιθανότερο είναι ότι δεν θα ξεκίναγα το Blues.Gr με τη μορφή που έχει σήμερα. Δεν το'χω απαντήσει όμως το ερώτημα και η συζλητηση του "τι ρόλο παίζει το internet και ειδικότερα η πιο διαδεδομένη σημερινή όψη του που είναι γνωστή ως social media, για τους Έλληνες μουσικούς και φίλους του Blues" είναι σημαντική για να το απαντήσω.
Είπαμε δυο κουβέντες για το Facebook και το MySpace. Αν θέλουμε να προσεγγίσσουμε το θέμα λίγο πιο δομημένα πρώτα απ' όλα ας δούμε τα target groups. Ποιοί είναι οι άνθρωποι που μας ενδιαφέρουν; Δύο είναι οι κυρίαρχες ομάδες: α) οι μουσικοί του Blues στην Ελλάδα και β) οι φίλοι του Blues στην Ελλάδα. Αν θες να το δεις με εμπορικούς όρους, οι μουσικοί είναι αυτοί που παράγουν και φίλοι του Blues είναι αυτοί που καταναλώνουν. Το θέτω έτσι για να τονίσω την δυναμική που υπάρχει ανάμεσα στις δύο αυτές ομάδες που είναι πέρα από την ίδια τη μουσική. Υπάρχουν κι άλλες ομάδες ανθρώπων που μας ενδιαφέρουν φυσικά όπως οι άνθρωποι των media, οι άλλοι επαγγελματίες του χώρου της μουσικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό κλπ. αλλά οι κυρίαρχες ομάδες νομίζω είναι αυτές οι δύο. Μουσικοί και φίλοι του Blues στην Ελλάδα.
Για να δούμε την αξία και το ρόλο του κάθε social media site πρέπει να δούμε πως το χρησιμοποιεί η κάθε μια από τις δυο βασικές ομάδες και για ποιούς λόγους. Π.χ. Ο περισσότερος κόσμος έχει ήδη ένα Facebook profile άσχετα με τη σχέση του με τη μουσική και το Blues. Άρα το να κινηθεί ένας μουσικός στο χώρο του Facebook με στόχο να κρατήσει μια άμεσότερη και τακτικότερη επαφή με το κοινό του είναι κάτι που έχει προφανές νόημα. Από την άλλη, οι φίλοι του Blues στην Ελλάδα, θα βρούν στο Facebook καθημερινά μπόλικα links για τους Έλληνες μουσικούς και σε ένα καλό βαθμό θα έχουν και την ευκαιρία να επικονωνήσουν μαζί τους κλπ. Το Facebook όμως λειτουργεί με βάση το ερέθισμα και την συζήτηση. Δεν σου δίνει τη δυνατότητα να στήσεις και να οργανώσεις περιεχόμενο με ένα τρόπο που θα μπορούσε να έχει μια αξία και πέρα από το πλαίσιο της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής που γίνεται ένα comment ή ένα like ή ένα share κλπ. Άρα το Facebook είναι καλό για κρατήσει μια επαφή ή επικοινωνία ζωντανή αλλά δεν βοηθάει στο να φτιάξεις περιεχόμενο. Για το MySpace σου έχω πει τη γνώμη μου. Λείπει το κοινό από το MySpace και αν ήμουνα μουσικός δεν θα έβλεπα κανένα λόγο να χάνω το χρόνο μου με το MySpace.
Ας μην πλατιάζω υπερβολικά όμως. Συμφωνείς (συμφωνείτε) με τα δυο βασικά target groups;
Ως προς τα δυο βασικά target group δεν έχω να πω κάτι διαφορετικό. Ως προς το myspace, όντως έχει πολύ μικρότερη επισκεψιμότητα από π.χ. το facebook αλλά είναι αρκετά πιο εξειδικευμένο. το facebook είναι πιο generic. θεωρώ χρήσιμο - με τα λίγα που κατέχω - να έχει ένας μουσικός/γκρουπ myspace profile.
το blues.gr από την άλλη, συγκεντρώνει όσους έχουν ως σημείο αναφοράς το μπλουζ. υπ' αυτή την έννοια, προσφέρει κάτι παραπάνω από τις σελίδες για τις οποίες συζητάμε
Το θέμα είναι ακριβώς αυτό. Ότι υπάρχει μια "αίσθηση" ότι το MySpace είναι πιο "εξειδικευμένο". Αλλά προσωπικά δεν βλέπω καμιά βάση σ' αυτό. Από τη στιγμή που το κοινό (το ακροατήριο) δεν είναι στο MySpace, τι ακριβώς ρόλο παίζει το MySpace? Έγώ νομίζω ότι απλά είναι μια παλιά μόδα που κρατάει ακόμα λόγω κεκτημένης ταχύτητας.
Το μοναδικό πράγμα που μπορεί να κάνει ένας μουσικός στο MySpace είναι να χρησιμοποιήσει το MySpace profile του ως υποκατάστατο ενός κανονικού site. Οπότε αντί να φτιάξει κανείς ένα site για να προβάλει τη δουλειά του, φτιάχνει ένα MySpace page και δίνει το MySpace Profile URL ως σημείο αναφοράς. Όταν επισκευθεί όμως κανείς αυτό το MySpace link, το μόνο που βρίσκει είναι μια σελίδα που ανταγωνίζεται σε κακογουστιά τις σελίδες των υπόλοιπων μουσικών στο MySpace και είναι γεμάτη με εκατοντάδες άσχετα κουμπάκια και links και διαφημίσεις. Το μόνο που έχει κάποια αξία εκεί είναι ο music player για να ακούσει κανείς κάποια samples.
Αλλά υπάρχουν τόσο πολλοί άλλοι λιγότερο κακόκουστοι τρόποι για να δώσει κανείς δείγματα της μουσικής του από το MySpace.
Είμαι λίγο υπερβολικός στην εκφράση των αρνητικών μου σκέψεων για το MySpace. Στην πραγματικότητα η άποψή μου είναι κάπου στη μέση. Δε λέω δηλαδή "σβύστε τα MySpace Profiles σας". Αυτό που λέω είναι ότι το MySpace δεν αποτελεί λύση για επικονωνία και προβολή ενός μουσικού μέσα απ' το Internet κι ότι ο χρόνος που σπαταλάει κανείς στο MySpace σε βάρος άλλων online δραστηριοτήτων δεν μου φαίνεται ότι αξίζει τον κόπο.
και μια και μιλάμε για προφίλ:
http://www.myspace.com/stefanakisguitar/?pm_cmp=nav
και
http://twitter.com/#!/George_StefI'm now following you on Twitter ;-)
Blues.Gr is @bluesgr on Twitter
I'm @rousso on Twitter.
Και μια και μιλάμε για profiles:
Δεν είναι καλή ιδέα να κάνεις copy/paste το profile URL από τον browser γιατί καμιά φορά έχει μέσα πληροφρίες που δεν χρειάζονται και μόνο δυσκολεύουν τον αναγνώστη από το να θυμάται το URL.
Π.χ. to #!/ δεν χρειάζεται στο twitter URL σου. Αρκεί το http://twitter.com/george_stef.
Αντίστοιχα το /?pm_cmp=nav δεν χρειάζεται στο myspace url σου. Αρκεί το http://myspace.com/stefanakisguitar. Ουτε καν το www. δεν χρειάζεται στο MySpace.
Αυτά τα δυό είναι πιο ευανάγνωστα και πιο ευμνημόνευτα και κάνουν και την ίδια δουλειά.
Επίσης για το Twitter και μονο @george_stef να πεις, καταλαβαίνει κανείς ότι αναφέρεσαι σε Twitter profile.
Συμφωνώ απόλυτα με την παρατήρηση. Είναι πολύς καιρός που θέλω να βρω τρόπο να κάνουμε κάτι τέτοιο και μακάρι να μπορούμε να το ξεκινήσουμε. Αυτό που μπορώ να κάνω εγώ είναι να λύσω τα τεχνικά θέματα και τα διαδικαστικά. Αυτό που δεν μπορώ να κάνω είναι φτιάξω το περιεχόμενο.
Θέλει λίγη συζήτηση το πως θα γίνει αυτό. Κάποτε μου είχε πει κι ο Νίκος ο Ντουνούσης ότι θέλει να κάνουμε δουλειά μαζί γι αυτό. Αλλά δεν έχει προχωρήσει. Θέλει λίγη οργάνωση για να γίνει σωστά και με αφορμή αυτό εδώ ας το πιάσουμε να δούμε πως θα το κάνουμε. Όμως σίγουρα εκτός από τε τεχνικά θέματα χρειαζόμαστε καλύτερο community management στο Blues.Gr για να το προχωρήσουμε αυτό.
© 2024 Created by Music Network by Michael Limnios. Powered by