Συνέντευξη με τον δημοσιογράφο Γιάννη Αλεξίου για την Rock Counterculture, τον Elvis και το Vinyl is Back

"Η καλύτερη συναυλία που είδα ποτέ ήταν ο Β.Β. King στο Βεάκειο τον Ιούλιο 2000. Τα βιβλία της εφηβείας μου είναι το “Σύντομο Καλοκαίρι της Αναρχίας” του Χ.Μ. Ετσενσμπέργκερ και το “Do It” του Jerry Rubin. Η πρώτη φράση που μου έρχεται στο μυαλό από τη βιβλιογραφία είναι το "ω, τι θλιβερό να πεθαίνει ο άνθρωπος" από την Αγωνία του Μάξιμ Γκόρκυ. Η αγαπημένη μου ταινία είναι το If του Lindsay Anderson με τον Μάλκολμ Μακ Ντάουελ. Αγαπημένος σκηνοθέτης είναι ο Λουίς Μπουνιουέλ."

Γιάννης Αλεξίου: The Spirit of Rock is Back

Ο Γιάννης Αλεξίου γεννήθηκε στις 6 Ιουνίου 1967 στην Αθήνα και είναι δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ από το 2000. Εργάστηκε ως ρεπόρτερ, με πεδίο το ελεύθερο και οικονομικό ρεπορτάζ σε πολιτικές εφημερίδες, αλλά και ως αθλητικός συντάκτης. Η πολύπλευρη γνώση του πάνω στην μουσική και η αγάπη του γι' αυτήν τον οδήγησαν σταδιακά στην εξειδίκευσή του ως μουσικού δημοσιογράφου. Επιπλέον, δραστηριοποιήθηκε στο χώρο της ηλεκτρονικής ενημέρωσης. Παράλληλα έχει συνεργαστεί με ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς.

Giannis Alexiou Interview 1 (Audio)

Συνέντευξη © Μιχάλης Λημνιός, 2018 / Φωτογραφίες από το Αρχείο του Γιάννη Αλεξίου

Αρθρογραφεί στον περιοδικό «Ήχος» από το 1997 έως σήμερα. Την περίοδο 1992-2002 υπήρξε μάνατζερ των blues συγκροτημάτων Blues Family και Drifting Around. Την σεζόν 2004-5 παρουσίασε την μουσική παραγωγή του «Magic Bus» με την συμμετοχή των : Socrates Drank The Conium, Δημήτρης Πουλικάκος και οι Άσσοι του Καράτε Νο2, Σταύρος Λογαρίδης στο «Club 22» του Μάκη Σαλιάρη. Τον Οκτώβριο του 2015 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο «Βινύλιο, τα καλύτερά μας χρόνια!» (εκδόσεις Φαρφουλάς), εξαντλημένο σήμερα. Είναι από τους διοργανωτές και υπεύθυνος επικοινωνίας και προβολής του Vinyl is Βack, της κορυφαίας εκδήλωσης για το βινύλιο, που διεξάγεται με μεγάλη επιτυχία δύο φορές το χρόνο.

Giannis Alexiou Interview 2 (Audio)

 

Ο Γιάννης μας λέει: "Το κομμάτι που με έβαλε στη rock μουσική ήταν το “Troubled Under Foot” των Led Zeppelin. Το άκουσα από ένα ραδιοπειρατή στο ραδιόφωνο και πρόλαβα να γράψω ένα μέρος του σε κασέτα χωρίς ν' ακούσω την στιγμή εκείνη τον τίτλο και το γκρουπ. Ο πρώτος δίσκος που αγόρασα μόλις πήρα πικ-απ το Δεκέμβρη του '78 ήταν το “Who are you” των Who που μόλις είχε κυκλοφορήσει. Από τότε έχω στη συλλογή μου περίπου 10.500 δίσκους βινυλίου, 2000 μικρά δισκάκια και άλλα τόσα cd. Συνεχίζω να προτιμώ τα βινύλια. Oι επιδραστικότεροι καλλιτέχνες στη ζωή μου είναι οι Elvis Presley, Doors, Frank Zappa, Rolling Stones, Lynyrd Skynyrd, Who, Buddy Guy. Από τον ελληνικό χώρο ξεχωρίζω τους Socrates Drank The Conium, Δημήτρη Πουλικάκο, Σταύρο Λογαρίδη, Τζίμη Πανούση, Λουκιανό Κηλαηδόνη." 

Giannis Alexiou Interview 3 (Audio)

Και συνεχίζει λέγοντας: "Η καλύτερη συναυλία που είδα ποτέ ήταν ο Β.Β. King στο Βεάκειο τον Ιούλιο 2000. Τα βιβλία της εφηβείας μου είναι το “Σύντομο Καλοκαίρι της Αναρχίας” του Χ.Μ. Ετσενσμπέργκερ και το “Do It” του Jerry Rubin. Η πρώτη φράση που μου έρχεται στο μυαλό από τη βιβλιογραφία είναι το "ω, τι θλιβερό να πεθαίνει ο άνθρωπος" από την Αγωνία του Μάξιμ Γκόρκυ. Η αγαπημένη μου ταινία είναι το If του Lindsay Anderson με τον Μάλκολμ Μακ Ντάουελ. Αγαπημένος σκηνοθέτης είναι ο Λουίς Μπουνιουέλ. Οι ηθοποιοί που ξεχωρίζω είναι οι Μάρλον Μπράντο και Τζακ Νίκολσον. Η ωραιότερη γυναίκα που είδα στο σινεμά είναι η Σοφία Λόρεν. Η ωραιότερη γυναίκα που είδα στη ζωή μου είναι η γυναίκα μου, η Έφη. And the beat goes on... Όταν πεθάνω θέλω να τυλιχθώ με μια μαυροκόκκινη σημαία και να πάρω μαζί μου το «Fun In Acapulco» του Elvis κι ένα κασκόλ του Πανιωνίου."

Giannis Alexiou Interview 4 (Audio)

Views: 748

Comments are closed for this blog post

social media

Members

© 2024   Created by Michael Limnios Blues Network.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service