Q&A with legendary musician Artimus Pyle, an iconic Rock & Roll Hall of Fame drummer for Lynyrd Skynyrd

"Στην μουσική βιομηχανία, για κάποιους λόγους κάνεις πράγματα πολύ δύσκολα, αλλά αξίζει, είδες κάναμε νέο άλμπουμ περνώντας μέσα από δύσκολες καταστάσεις μέχρι να γίνει, αλλά στο τέλος αξίζουν όλα. Η μουσική είναι η γλώσσα του σύμπαντος!"

Artimus Pyle:

The Anthems of Lynyrd Skynyrd

O ντράμερ των Lynyrd Skynyrd την περίοδο 1974-1977 και 1991-2006, Artimus Pyle κυκλοφορεί ένα άλμπουμ, με 13 κομμάτια αφιερωμένο στην θρυλική μπάντα με τίτλο: "Anthems - Honoring The Music of Lynyrd Skynyrd" (2024). Στον δίσκο περιλαμβάνονται επιλεγμένες διασκευές από το σπουδαίο συγκρότημα, όπου φωνητικά κάνουν εκλεκτοί καλεσμένοι όπως oι Sammy, Hagar, Warren Haynes, Dolly Parton και αρκετοί άλλοι καλλιτέχνες. Σημειώνεται ότι το δυνατό και ξεχωριστό παίξιμο του Artimus Pyle βοήθησε στον καθορισμό του θρυλικού ήχου του συγκροτήματος. Ο Pyle τραυματίστηκε αλλά επέζησε από το φρικτό αεροπορικό δυστύχημα το 1977 όπου έχασαν τη ζωή τους έξι άτομα, ανάμεσά τους τα μέλη του συγκροτήματος Steve και Cassie Gaines, αλλά και ο Ronnie Van Zant.                                                     (Photo: Artimus Pyle)

Ο Artimus Pyle γεννήθηκε στις 15 Ιουλίου 1948 στο Λούισβιλ, το πρώτο του συγκρότημα ονομαζόταν The Thom Thumbs και μετά την αποφοίτηση του από το λύκειο, κατατάχθηκε στο σώμα των Πεζοναυτών. Ξεκίνησε να παίζει μουσική επαγγελματικά, συμμετέχοντας στο "Volunteer Jam" των Charlie Daniels Band. Σε δοκιμαστικό του για τους Lynyrd Skynyrd, ηχογράφησαν το κομμάτι "Saturday Night Special" και τα υπόλοιπα μέλη του σχήματος του πρότειναν την θέση του ντράμερ. Μαζί τους κυκλοφόρησε τρεις στούντιο και έναν ζωντανά ηχογραφημένο δίσκο, ενώ το 2006 εντάχθηκαν στο Rock and Roll Hall of Fame. Το 1981, δημιούργησε τους Artimus Pyle Band. Το 1987 και ενώ διέμενε στα Ιεροσόλυμα, δέχτηκε τηλεφώνημα με σκοπό την επανένωση των Lynyrd Skynyrd. Παρέμεινε στο συγκρότημα μέχρι τον Αύγουστο του 1991. Επανήλθε στην δισκογραφία με τους Artimus Pyle Band το 2000, όταν κυκλοφόρησαν το ζωντανά ηχογραφημένο άλμπουμ "Live from Planet Earth".

Συνέντευξη ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΗΜΝΙΟΣ / Μετάφραση ΣΑΒΒAΣ ΣΥΝΟΔΙΝΟΣ (Southernrock.gr)

Special Thanks: Artimus Pyle & Scott Sexton (2911 Media)

Πριν πούμε για το άλμπουμ, πες μου μερικά πράγματα για το πως προέκυψε το όνομα, Αrtimus?

Ναι το όνομα είναι ψευδώνυμο με το πραγματικό όνομα μου Τόμας, το "Άρτιμους" είναι ένα ελληνικό όνομα.

Νέο άλμπουμ, με μουσική των Lynyrd Skynyrd, ποια είναι τα μυστικά του ήχου των Lynyrd Skynyrd, και της επιτυχίας τους?

Λοιπόν νομίζω το κλειδί ήταν η ικανότητα του Ronnie ,να γράφει τραγούδια. Σκοτώθηκε στο αεροπορικό δυστύχημα πριν 46 χρόνια στο Μississippi, αλλά ήταν ένας εκπληκτικός συνθέτης και αυτά τα τραγούδια θα ακούγονται και σε 1000 χρόνια από τώρα.

Τι σου λείπει περισσότερο σήμερα, σε σχέση με την μουσική του παρελθόντος?

Στον παρελθόν πηγαίναμε και παίζαμε σε μεγάλα στάδια και σε φεστιβάλ, και περνάγαμε πολύ καλά, αλλά η ποιότητα του ήχου και ο εξοπλισμός, είναι πολύ καλύτερος σήμερα. Η τεχνολογία σου προσφέρει καλύτερες live εμφανίσεις. Μου λείπουν οι παλιές μέρες, τα πλήθη και οι μπάντες όπως Lynyrd Skynyrd, Led Zeppelin, Eagles, όλες οι μεγάλες μπάντες. Ακόμα αγαπώ το να κάνω συναυλίες, και αυτό είμαι, ένας live ντράμερ, και αυτό είναι που αγαπώ να κάνω, να παίζω live.

"Νομίζω ήταν το Free Bird, διότι ήταν μεγάλο σε διάρκεια, και το παίζουμε στα live, εάν και για μένα είναι εύκολο μιας και το παίζω πολύ συχνά, και αυτό είναι μια καλή ερώτηση διότι όλα τα τραγούδια των Skynyrd είναι διαφορετικά, δεν έχουν ίδιο ακριβώς ρυθμό στα ντράμς, όλα είναι διαφορετικά. Όλα έχουν την δυσκολία τους, αλλά αγαπώ αυτό που κάνω, μου αρέσει να τα παίζω αυτά τα τραγούδια με οποιαδήποτε καταστάσεις." (Photo: Lynyrd Skynyrd)

To νέο άλμπουμ, έχει 13 τραγούδια, πόσο δύσκολο ήταν να διαλέξετε αυτά τα τραγούδια?

OK, λοιπόν η Dolly Parton αυτή η σπουδαία μουσικός, τραγούδησε το Free Bird, άνοιξε την πόρτα και στους άλλους μουσικούς, όπως ο Sammy Hagar. Ξέρεις όταν μια Dolly Parton μπαίνει σε ένα άλμπουμ, όλοι θέλουν να κάνουν το ίδιο….

Η Dolly είναι μια σπουδαία φιλάνθρωπος, προσφέρει σε όλο τον κόσμο, δίνει πολλά χρήματα σε ιδρύματα και νοσοκομεία για παιδιά, και αφού η Dolly τραγούδησε το Free Bird και ο Sammy Hagar το Simple Man που είναι ένα σπουδαίο τραγούδι του Johnny Van Zant, για την μητέρα του και την γιαγιά του, ….ένα καλό τραγούδι και άλλο ένα καλό τραγούδι και φυσικά δεν μπορούσαμε να τα βάλουμε όλα από αυτά, έτσι έπρεπε να διαλέξουμε μόνο 13, ναι αυτή είναι μια καλή ερώτηση…Δεν το έχω σκεφτεί!

Ποιό ήταν το πιο δύσκολο τραγούδι των Skynyrd που έχεις παίξει?

Νομίζω ήταν το Free Bird, διότι ήταν μεγάλο σε διάρκεια, και το παίζουμε στα live, εάν και για μένα είναι εύκολο μιας και το παίζω πολύ συχνά, και αυτό είναι μια καλή ερώτηση διότι όλα τα τραγούδια των Skynyrd είναι διαφορετικά, δεν έχουν ίδιο ακριβώς ρυθμό στα ντράμς, όλα είναι διαφορετικά. Όλα έχουν την δυσκολία τους, αλλά αγαπώ αυτό που κάνω, μου αρέσει να τα παίζω αυτά τα τραγούδια με οποιαδήποτε καταστάσεις.

Έχεις συνεργαστεί με πολλές μπάντες: Charlie Daniels, Marshall Tucker, Atlanta Rhythm Section, και άλλες. Ποιά είναι η αγαπημένη σου Southern Rock μπάντα, πέρα βέβαια από τους Skynyrd?

Πάντα θεωρούσα ότι οι Allman Brothers δεν είναι μόνο Southern, είναι μια κατηγορία από μόνοι τους, είναι Southern Blues, Southern Jazz, και άλλα. Πέρα από τους Skynyrd, αγαπημένη μου μπάντα, είναι ο Jimmy Hall και οι Wet Willie - ήταν από την Georgia, και αγαπώ την μουσική τους. Έχουν πολλές αφρικάνικές επιρροές και ξέρεις, αγαπώ όλους τους ανθρώπους, αγαπώ τους μαύρους, τους Ινδιάνους, τους Μεξικάνους, τους Ασιάτες, αγαπώ όλους τους διαφορετικούς ανθρώπους στον πλανήτη, και οι Wet Willie έχουν αυτές τις αφρικάνικές επιρροές; oπως είπα…. αλλά και οι Marshall Tucker, Charlie Daniels, 38 Special… αγαπώ την μουσική τους, αλλά οι Wet Willie είναι οι αγαπημένοι μου. Σ’ευχαριστώ για την ερώτηση!

Keep on Smilin(τραγούδι των Wet Willie) ….

O ναι, παρακολουθώντας τον Jimmy Hall στην σκηνή, τραγουδάει και χαμογελάει σαν να πηγαίνεις στην εκκλησία, είναι μια θρησκευτική εμπειρία (γέλια)!!

"Η οικογένεια, ξέρεις έχω 8 παιδιά και εγγόνια και παίζουμε μουσική μαζί, και τους ξεκίνησα μαθήματα ντραμς, όταν η οικογένεια παίζει μουσική, μένει ενωμένη, είναι πολύ δυναμικό. Ο ήχος των ντράμς, η οικογένεια, τα παιδιά και τα εγγόνια, αυτό είναι το κλειδί της ευτυχίας και φυσικά οι τέχνες: η ζωγραφική, η γλυπτική, η μουσική, και η λογοτεχνία, είναι η ιστορία του ανθρώπου, είμαστε όλοι ίδιοι, θέλουμε να κρατήσουμε τον εχθρό μακριά μας, να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας, θέλουμε την τροφή μας, να αυξήσουμε τις καλλιέργειες μας, να ζούμε με ειρήνη σωστά?!!" (Photo: Artimus Pyle)

Θα ήθελα να σε ρωτήσω, ποια είναι η ισορροπία στην μουσική μεταξύ των τεχνικών ικανοτήτων και των συναισθημάτων (του “feeling”)?

Είναι όλα σε ένα για μένα, αγαπώ την jazz, αγαπώ το συγκρότημά Weather Report, και τον Herbie Hancock. Eίμαι γνωστός σαν Southern rock ντράμερ, όμως αγαπώ την κλασσική μουσική, τα blues, είμαι rocker αλλά κάποια country τραγούδια και καλλιτέχνες τους αγαπώ, όπως: Patsy Cline,  Hank williams Jr, πολλά διαφορετικά είδη μουσικής και για μένα όταν παίζω την μουσική των Skynyrd είναι συναίσθημα, γιατί αγαπώ όλα τα μέλη. Eίναι φίλοι μου όλα αυτά τα χρόνια, και ο πρόσφατα εκλιπών Gary Rossington, ήταν ιδρυτικό μέλος της μπάντας, και εγώ είμαι το τελευταίο εν ζωή μέλος των Skynyrd … και αυτό δεν είναι καλό συναίσθημα, δεν είμαι χαρούμενος γι’αυτό, αλλά στην πραγματικότητα θέλω να συνεχίσω να κάνω αυτό που πάντα έκανα, να κάνω μια συναυλία και να παίζω μουσική, όταν παίζω την μουσική των Skynyrd πάνω στην σκηνή, είναι ένα πολύ έντονο συναισθηματικό συναίσθημα, μερικές φορές πολεμώ ανάμεσα στα δάκρυα, και προσπαθώ να κάνω τα δάκρυα διασκέδαση!!

Σου αρέσει περισσότερο να ηχογραφείς στο στούντιο, ή να είσαι με την μπάντα σε περιοδείες?

Μου αρέσουν και τα δυο πολύ, είμαι 75 ετών και είμαι με την μπάντα μου 50 χρόνια, μαζί παίζουμε την μουσική των Skynyrd και είμαστε η καλύτερη μπάντα στον κόσμο, έχουμε περάσει πολύ καιρό κάνοντας περιοδείες και μου αρέσουν όλα.

Ήσουν στρατιωτικός, τι είναι πιο δύσκολο να είσαι στο στρατό η στην μουσική βιομηχανία?

Στην μουσική βιομηχανία, για κάποιους λόγους κάνεις πράγματα πολύ δύσκολα, αλλά αξίζει, είδες κάναμε νέο άλμπουμ περνώντας μέσα από δύσκολες καταστάσεις μέχρι να γίνει, αλλά στο τέλος αξίζουν όλα. Η μουσική είναι η γλώσσα του σύμπαντος!

"Στον παρελθόν πηγαίναμε και παίζαμε σε μεγάλα στάδια και σε φεστιβάλ, και περνάγαμε πολύ καλά, αλλά η ποιότητα του ήχου και ο εξοπλισμός, είναι πολύ καλύτερος σήμερα. Η τεχνολογία σου προσφέρει καλύτερες live εμφανίσεις. Μου λείπουν οι παλιές μέρες, τα πλήθη και οι μπάντες όπως Lynyrd Skynyrd, Led Zeppelin, Eagles, όλες οι μεγάλες μπάντες. Ακόμα αγαπώ το να κάνω συναυλίες, και αυτό είμαι, ένας live ντράμερ, και αυτό είναι που αγαπώ να κάνω, να παίζω live." (Photo: Artimus Pyle Band)

Ποιες είναι οι ελπίδες σου, και ποιοι οι φόβοι σου για το μέλλον της μουσικής?

Νομίζω ότι η πραγματική μουσική, η καλή μουσική από τις μπάντες, θα επικρατεί πάντα! Nομίζω ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη, είναι από τους φόβους μου για το μέλλον, αλλά νομίζω ότι οι μπάντες θα επικρατήσουν. Oι άνθρωποι πιάνουν τα όργανα και παίζουν, δεν έχει σημασία που η μουσική πάει στην Τεχνητή Νοημοσύνη, αν είναι ηλεκτρονική και βασίζεται στην Ηλεκτρονική Ανταλλαγή Δεδομένων (EDI), πάντα γυρίζεις στους μουσικούς και στα όργανα, εάν και δεν είναι απαραίτητο να είσαι επαγγελματίας ντράμερ, είναι διασκέδαση να παίζεις ντράμς ή κιθάρα ή πλήκτρα ή τρομπέτα, νομίζω είναι καλό για την ψυχή, είτε είσαι επαγγελματίας μουσικός ή όχι, η μουσική είναι η γλώσσα του σύμπαντος, είναι η μουσική της ψυχής και δεν σε αφήνει να γεράσεις!

Τι είναι ευτυχία, τι σε κάνει ευτυχισμένο, ποιο είναι το κλειδί της ευτυχίας για σένα?

Η οικογένεια, ξέρεις έχω 8 παιδιά και εγγόνια και παίζουμε μουσική μαζί, και τους ξεκίνησα μαθήματα ντραμς γιατί δεν έχει σημασία τι όργανο παίζει κάποιος, όταν η οικογένεια παίζει μουσική, μένει ενωμένη, είναι πολύ δυναμικό. Ο ήχος των ντράμς, η οικογένεια, τα παιδιά και τα εγγόνια, αυτό είναι το κλειδί της ευτυχίας και φυσικά οι τέχνες: η ζωγραφική, η γλυπτική, η μουσική, και η λογοτεχνία, είναι η ιστορία του ανθρώπου, είμαστε όλοι ίδιοι, θέλουμε να κρατήσουμε τον εχθρό μακριά μας, να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας, θέλουμε την τροφή μας, να αυξήσουμε τις καλλιέργειες μας, να ζούμε με ειρήνη σωστά?!!

Αυτό είναι για μένα Οικογένεια και Eιρήνη, και ξέρω ότι ανησυχούμε για τον πόλεμο στον κόσμο, εύχομαι πρώτα και πάνω απο όλα να υπάρχει ειρήνη στον κόσμο για τα παιδιά

Ποια ήταν η πιο διασκεδαστική στιγμή – που πέρασες - με τους Skynyrd?

Μια πρόσφατη ευχάριστη εμπειρία ήταν η συνεργασία με την Dolly Parton στο Free Bird. Παλαιότερα, είχαμε ανοίξει μια συναυλία για τους Rolling Stones στο Λονδίνο, και κάναμε παρέα με τον Paul McCartney των Beatles, τον Jack Nicholson, τον Mick Jagger, και τους Stones, …300.000 άνθρωποι, ήταν μια σπουδαία εμπειρία και ανάμνηση από το φημισμένο Knebworth Festival, μια μεγάλη συναυλία, με πολλά καλά συγκροτήματα!

Artimus Pyle Band - Home

(Photo: Lynyrd Skynyrd)

Views: 18

Comments are closed for this blog post

social media

Members

© 2024   Created by Michael Limnios Blues Network.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service