Tags:
Χμμμ....
Άλλο σπουδαίοι κι άλλο αγαπημένοι ε;
Αγαπημένοι από πλευράς blues για μένα είναι πρώτα από όλα αυτοί που μου δείξανε το δρόμο προς το blues όταν ακόμα σαν πιτσιρικάς άκουγα rock. Δηλαδή οι Led Zeppelin, o Rory Gallagher, ο Eric Clapton (και άλλοι λιγότερο όπως ο Jimi Hendrix).
Αργότερα ένα ακόμα white boy προστέθηκε στη λίστα όσων με ενθουσίασαν, αν και δεν τον ακούω τόσο πολύ πια. Ο Stevie Ray Vaughan.
Μεγάλο ρόλο στο πως ακούω Blues έπαιξαν όμως και πολλοί μαύροι του blues όπως ο Buddy Guy, o οποίος αν και δεν με ενθουσιάζει ως κιθαρίστας είναι απίστευτος στη σκηνή και βγάζει μια ενέργεια που δεν περιγράφεται με λέξεις. O Buddy Guy και η ιστορία του Scott Holt (ενός side man κιθαρίστα που έπαιζε μαζί του κάποτε) ήταν και η αφορμή που με έκαναν ενα βράδυ να πλησιάσω τον Michael Dotson και από εκεί να τον γνωρίσω και να έχω την τύχη μια μέρα να τον έχω δάσκαλο στο blues.
Απίστευτος μαύρος επίσης για τ' αυτιά μου είναι ο B.B. King. Κάνει μονίμως το ίδιο πράγμα στην κιθάρα αλλά το κάνει με τέτοιο τρόπο που κάθε φορά είναι διαφορετικό κι έχει ένα τρόπο να σε κάνει να νιώθεις πως μπορούν τελείως αντιφατικά συναισθήματα να πλέκονται σε ένα αρμονικό πλέγμα με ένα τόσο λιτό τρόπο.
Αγαπημένοι μου είναι πολλοί άλλοι μουσικοί. Δεν ξέρω από που ν' αρχίσω ή προς τα που να συνεχίσω. Αν πάμε σε πιο σύγχρονους, ακούω με μεγάλη ικανοποίηση Ronnie Earl και Duke Robillard. Αλλά ας μην αρχίσω γιατί ούτε σε σειρά μπορώ να τους βάλω ούτε που να σταματήσω θα ξέρω.
Σε σχέση με τις προτιμήσεις του φίλου Nighteyes, ήθελα να πω, πως ο Muddy Waters είναι ένας σπουδαίος μουσικός που καθόρισε την ιστορία του Blues και είναι αδύνατον να μην έχει επηρεαστεί κανείς από αυτόν είτε άμεσα είτε έμμεσα. Νομίζω ότι αυτός και ο T-Bone Walker έχουν χαρακτηρίσει απίστευτα όλους τους μουσικούς που ακολούθησαν (χωρίς αυτό να μειώνει την συνεισφορά πολλών άλλων).
John Lee Hooker δυσκολεύομαι να ακούσω. Είναι όμως ο άτιμος master του λα (A). Το 'χει! Θέλει μελέτη. Δεν τα 'χω καταφέρει ακόμα στο λα χαμηλά κι έχει πολύ δουλειά για να γίνεις καλός εκεί.
Και πριν κλείσω, να μην ξεχάσω να αναφέρω μια ακόμα blues μπάντα που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να βρω το blues μέσα στο rock που νόμιζα ότι άκουγα όταν ήμουν πιτσιρίκος φοιτητής στη Θεσσαλονίκη. Τους Blues Wire. Τους άκουγα στο Παραρλάμα στα τέλη της δεκαετίας του '80 και κάθε φορά πήγαινα με φοβερό ενθουσιασμό να τους ακούσω. Για πολλούς είναι η σπουδαιότερη Ελληνική Blues μπάντα. Δεν ξέρω. Έχω γνωρίσει μέσα από το Blues.Gr πολλούς εξίσου σπουδαίους μουσικούς στην Ελληνική Blues σκηνή. Πάντως οι Blues Wire με καθόρισαν με τον τρόπο τους και είναι ένας από τους βασικούς λόγους που σήμερα ασχολούμαι με το Blues και τα λέμε εδώ σε αυτό το site.
© 2024 Created by Music Network by Michael Limnios. Powered by