Ένα θέμα που με ενδιαφέρει και δεν το έχουμε πιάσει καθόλου είναι το θέμα του home studio. Ξέρω ότι ο καθένας έχει διαφορετικό πράγμα στο μυαλό του όταν μιλάει για home studio αλλά υπάρχουν λύσεις για όλα τα "μεγέθη" ας πουμε. Δεν κάνω συγκεκριμένη ερώτηση προς το παρόν. Απλά ανοίγω λίγο το θέμα.

Views: 927

Reply to This

Replies to This Discussion

Έχω μικρή και ερασιτεχνική εμπειρία πάνω στο θέμα του HOME STUDIO και μπορώ να συζητήσω με όποιους θέλουν κάποια πράγματα.
Το σίγουρο είναι πάντως ότι με την software τεχνολογία σήμερα, η δυνατότητα της αποτύπωσης της δημιουργίας αλλά και και των μέσων έκφρασης της είναι ποοολύ μεγάλη!
Λοιπόν εγώ δεν έχω μεγάλη εμπειρία από home studio καθώς οι προσπάθειες που έκανα κάποτε ήταν πολύ ταπεινές και περιορισμένες.

Κατ' αρχήν home studio για τα δικά μου τα μέτρα σημαίνει κάποια στοιχειώδης υποδομή εντός του home office μου. Ίσα για να έχω κάτι να παίζω μόνος που και που.

Έχω ένα μικρό Behringer μιξεράκι που μου είχαν κάνει δώρο κάποτε. Πρακτικά όμως σπάνια το χρησιμοποιώ. Έτσι όπως έχει γίνει η τεχνολογία με τα PC δεν ξέρω καν αν θα μου χρειαστεί και ποτέ.

Έχω τον ενισχυτάκο μου ο οποίος όμως δεν είναι φιλικός για home studio.

Και φυσκιά έχω και τις κιθαρίτσες μου με βασικότερες μια κατάμαυρη αμερικάνικη Strat λίγο πειραγμένη και μια Epiphone Casino. Plus, φυσαρμόνικες, μπαγλαμαδάκι και τέτοια...

Το θέμα μου τώρα είναι μια κάρτα ήχου που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μου. Ήτοι λογικό κόστος για την χρήση που θα τις κάνω αλλά... no latency. Εκεί θέλω support γιατί δεν το έχω ψάξει σχεδόν καθόλου.

Το software δεν με απασχολεί και πολύ. Παλιά χρησιμοποιούσα το Cakewalk κυρίως αλλά και το Cubase επίσης. Έχω τόσο καιρό να τα πιάσω (8 χρόνια) που σίγουρα από τότε μέχρι σήμερα έχουν πλέον όλα τα καλούδια πάνω τους.

Εκτός από την κάρτα ήχου όμως, ειδικά για το σπίτι, σκέφτομαι ότι ίσως χρειάζεται και κανένα pod τύπου Line 6 καθώς ο ενισχυτής μου δεν κάνει για τη δουλειά (ή θα χαλάει τον κόσμο ή θα είναι κλειστός).

Όλες οι καλές ιδέες που έχετε να μου πείτε θα αξιοποιηθούν μόλις το κάνω απόφαση ν' αρχίσω πάλι να πειραματίζομαι μ' όλα αυτά.
Το πρώτο πράγμα που θα πω, είναι ότι το σύστημα που θα στηθεί για το HOME STUDIO θα πρέπει να περιέχει PC που θα είναι αποκλειστικά για μουσική χρήση.
Τούτο σημαίνει: Ας ξεχάσουμε χρήση Internet με αυτόν τον υπολογιστή (οι λόγοι είναι ευνόητοι). Το αναφέρω κυρίως για να έχουμε στο μυαλό μας διαθέσιμο budget.
Οι κάρτες ήχου όλο και εξελίσσονται και όλο και φτηναίνουν (αλλά μεγαλώνουν οι απαιτήσεις).Υπάρχουν πολλές προτάσεις.
Επίσης μήν ξεχάσουμε και το σημαντικότατο κομμάτι του studio που είναι τα monitors. Τι να το κάνουμε αν φτιάχνουμε ωραία μουσική, αλλά την ακούμε με λάθος ηχεία η κακά ηχεία (το ίδιο είναι τελικά).
Το software καλώς δεν σε απασχολεί πολύ, διότι πάνω-κάτω την ίδια δουλειά κάνουν.
Τώρα όσον αφορά χρήση προσομοιωτών ενισχυτών ανοίγεις μεγάλο θέμα με πάρα πολλές απόψεις.
Αυτά και πολύ συνοπτικά προς το παρόν.
Ωραιο Θεμα!
επειδη ποτε με την τεχνολογια δεν ειμασταν καλοι φιλοι εχω κανει κατι πολυ απλο στο Pc για να ηχογραφω!
λεπον:
μια καρτα ηχου οχι η καλυτερη αλλα μια αξιοπρεπεις ωστε να μην εχεις προβλημα με καθυστερηση!
μια μικρη κονσολιτσα για να μπορεσεις να μιξαρεις λιγο το σημα σου αλλα κ για να μπορεσεις να γραψεις με μικροφωνο τπτ!
για την κιθαρα εχω αγορασει το Pocket pod το οποιο ειναι μια χαρα! http://line6.com/pocketpod/
τωρα τα κοματια που ηχογραφω συνηθως βρισκω τα backing tracks απο περιοδικα αλλα κ απο αυτο το καταπληκτικο site http://www.guitarbackingtrack.com/bts/Stevie_Ray_Vaughan.htm
κ απο προγραματα υπαρχουν απειρα! εγω προτιμω το cooledit γιατι ειναι αρκετα απλο αλλα κ γιατι σε αυτο εμαθα!
Haha! Πολύ καλό αυτό το guitarbackingtrack.com για loners. Δεν το έψαξα αλλά αν κρίνω από ένα που δοκίμασα (One Way Out - Allman Brothers) πέρασα μια χαρούλα. :D
τι χρειάζεσαι άραγε για ένα διασκεδαστικό Home Stoudio που να μην σου δημιουργεί πονοκέφαλο κάθε φορά που θα θέλεις να παίξεις ?

χμ....

1. Ηχεία
2. Audio Interface aka μίκτης, κάτρα, module κτλ
3. MIDI Controler - Keyboard
4. Mic

Ηχεία

α. Genelec 8020a 550 euro η τιμή μπορεί να ακούγετε κάπως, αλλα αξίζει τον κόπο γιατί έχουν κατασκευαστεί με προδιαγραφές για χώρους μικρούς που ΔΕΝ είναι φτιαγμένει για studio
β. YAMAHA MSP3 200 euro η εταιρεία που κατασκεύασε τα NS10 (δεν κυκλοφορούν πια) τα MSP3 όμως κάνουν τη δουλειά πολύ καλα

Audio Interfafe

α. Line 6 Toneport UX1 110 euro γράφεις κιθάρα ή φωνη με αντίστιχους προενισχυτές και σου δίνει αρκετούς προσομοιωτές ενισχυτών και προενισυτών όπως και effects

MIDI keyboard

α. M-audio oxygen 8 ή keyrig 25 90 euro 2 οκτάβες πληκτρα μόνο που όμως με λίγη φαντασία στους ήχους θα δημιουργήσουμε την κατάληλη ατμόσφαιρα (basses, drums, pads κτλ)


MIC

α. Shure KSM27 350 euro καλό, φθηνό και όχι τόσο ευαίσθητο όσο φαίνεται (καλό αυτό γιατί δε θέλουμε να ηχογραφήσουμε το σκύλο στο απέναντι μπαλκόνι, σωστά.....?)
β. sE electronics SE2200A 200 euro τα ίδια με το άλλο απλά ίσως να έχει λίγο θόρυβο παραπάνω


πέραν αυτών υπολογίσημο κόστος είναι και τα καλόδια όπως και ένα stand για το μικρόφωνο. Για software ... μάλλον όπου βολεύεται ο καθένας.
Πολύ καλό post φίλε Κοσμά. Σ' ευχαριστούμε. Αν είχες βάλει και links στα μοντέλα θα με είχες αφήσει άφωνο.
Βάζω εγώ εδώ για σένα ώστε να διευκολύνω και τους άλλους αναγνώστες:
Genelec 8020a
Happy surfing...
τα απαραίτητα εργαλεία που χρειάζετε κάποιος για home studio είναι τα εξής: Δύο ηχειάκια monitor-έναν υπολογιστή με καλή κάρτα ήχου κατα προτίμηση εξωτερική-μεγάλη μνήμη ram-music software (cubase or live)-midi controller-μικρόφωνα- καλώδια-και πολύ φαντασία.
Θα ηθελα απλα να κανω μια σημειωση και μια παροτρυνση ενδεχομενως.

Περα απο τη λυση ενος pod (η οποια ομολογουμενως ειναι αρκετα καλη) μπορει κανεις να δοκιμασει και αμιγως software λυσεις για αναπαραγει ηχο κιθαρας σε μια ερασιτεχνικη (και οχι μονο) ηχογραφηση.

Ενδεικτικα μπορει κανεις για αρχη να δει τα guitar rig (native instruments) και amplitube (ikmultimedia)
Να σημειωσω επισης πως στη σελιδα της ikmultimedia το amplitube στις διαφορες εκδοσεις του ειναι διαθεσιμο προς κατεβασμα και δοκιμη για περιπου μια εβδομαδα (πληρως λειτουργικο)

Ειναι μια λυση η οποια μπορει να σωσει πολυτιμα ευρω που θα μπορουσαν να διατεθουν σε καποιο αλλο τομεα της σπιτικης μουσικης παραγωγης.

Το πρόβλημα με το pod και τα software amp simulators έχει να κάνει όχι τόσο με τον ήχο που παράγουν, αλλά με το γεγονός ότι είναι "disconnected" από την κιθάρα. Τουλάχιστον σε σχέση με οποιοδήποτε λαμπάτο ή καλό τρανζιστοράτο ενισχυτή. Όταν λοιπόν ηχογραφείς χάνεις κατά το παίξιμό σου ένα μεγάλο όγκο πληροφορίας που υπο άλλες συνθήκες επεξεργάζεσαι και προσαρμώζεις στο παίξιμό σου.

 

Κατα τη γμώμη μου ο καλύτερος τρόπος για να χρησιμοποιηθούν είναι για reamping, δηλαδή να παίζεις με τον ενισχυτή σου και με κάποιο DI να ηχογραφείς ταυτόχρονα στο DAW ένα καθαρό κανάλι. Στη συνέχεια σε αυτό εφαρμόζεις τις διάφορες προενισχύσεις και καταλίγεις στον ήχο που αργότερα θα μιξάρεις.

 

Όσο για τις κάρτες ήχου. Πιστεύω πώς για κάποιο λόγο δεν προχωράνε σαν τεχνολογία όσο γρήγορα θα έπρεπε. Κατα τη γνώμη μου τα specifications έρχονται σε δεύτερη μοίρα πίσω από την ποιότητα των ενσωματωμένων preamps και κυρίως τη σταθερότητα των drivers τους.

RSS

social media

Members

© 2025   Created by Music Network by Michael Limnios.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service